Skip directly to content

Kronisk Myeloid Leukæmi (CML)

Kronisk myeloid Leukæmi (CML) er en sygdom i de bloddannende celler i knoglemarven. Blodet består af mange forskellige blodceller, og ved CML kommer der en ubalance i antallet af blodcellerne. Det betyder, at der ved diagnose ses alt for mange hvide blodceller i blodprøven hos disse patienter. 

Hvert år får mellem 80 - 110 danskere konstateret CML, de flest er ellers raske og har en gennemsnitsalderen på omkring de 60 år. En CML patient er derfor typiske en middelaldrene og ellers rask person. CML er ofte uden symptomer og opdages ofte, når patienterne får taget rutinemæssige blodprøver hos lægen.

Tidligere var CML en meget alvorlig sygdom, med i de senere år er der kommet flere produkter på marked, som for langt de flestes vedkommende kan holde sygdommen i ro. Medicinen giver patienterne et næsten normalt liv, hvis der ses bort fra kontrolbesøg og daglig medicinindtagelse.

Årsager til CML

I de fleste tilfælde kendes årsagen til CML ikke. Sygdommen smitter ikke og betragtes ikke som en arvelig sygdom. Radioaktiv bestråling vides at øge risikoen for at få leukæmi generelt, ligesom giftige stoffer (benzener), som blandt andet findes i diselolie og cigaretrøg, også er kendt for at kunne øge risikoen for udvikling af leukæmi.

Behandling af CML

Kronisk Myeloid Leukæmi behandles i dag med lægemidler, de såkaldte tyrosin kinase hæmmere (TKI).

Den første TKI kom på det danske marked i 2001, og det ændrede radikalt udsigterne for CML patienterne. Tyrosin kinase hæmmere findes i dag både som tabletter og kapsler. Men de er også forskellige på andre måder, for eksempel skal nogle tages forskudt af måltider, andre ved måltider. En anden forskel er deres bivirkningsprofil. Hvis du vil vide om de forskellige TKI’er skal du tale med din læge. Medicinen udleveres på sygehuset ved kontrolbesøg.

Link

Du kan læse mere om kronisk myeloid leukæmi på Netdoktor.dk

Tilbage til forsiden