Overgangsalderen

 

 

Fra hedeture og søvnløse nætter, til humørsvingninger og tab af libido… Det kan være overvældende at forestille sig, hvad overgangsalderen indebærer. Men de rigtige informationer, ressourcer og tiltag kan hjælpe dig med at tage kontrol over din overgangsalder.

Mange kvinder vil gerne vide, hvornår overgangsalderen begynder. For at besvare dette spørgsmål er det nyttigt at forstå de tre forskellige stadier af overgangsalderen.

HGJUKG


Perimenopausen

2d

Perimenopausen er årene frem til din sidste menstruation.

I takt med at æggene i æggestokkene slipper op, ændres ægløsningerne, og menstruationerne bliver uregelmæssige, og dine blødninger kan variere fra lette til kraftige. Du kan også begynde at opleve deciderede overgangsaldersymptomer. Produktionen af kønshormonet progesteron, som hidtil er dannet efter hver ægløsning, og hvis funktion er at stabilisere slimhinden i livmoderen til at kunne modtage et befrugtet æg, ophører. I et stykke tid herefter svinger produktionen af det andet kvindelige kønshormon, østrogen, for til slut også at ophøre.

Bortset fra de uregelmæssige blødninger har det ingen betydning for kvinden, at hun ikke længere producerer progesteron, men det kan svingningerne i østrogenniveauerne og til slut ophøret af østrogen til gengæld have.

Perimenopause kan vare fra fire til seks år før overgangsalderen.


Menopausen (Overgangsalderen)

Menopausen er tidspunktet for den sidste menstruation, og overgangsalderen (eller klimakteriet) er årene før og efter, som er præget af symptomer på den svingende hormonproduktion.

Overgangsalderen markeres ved din sidste menstruationsperiode. Fordi perimenopausen kan være en uregelmæssig tid, vil du kun vide, at du er gået i overgangsalder, når du ikke har haft din menstruation i et helt år.

Den gennemsnitlige overgangsalder for danske kvinder er 51, men den kan allerede indtræffe når du er 45 år eller så sent som 55 år, begge dele er normalt.


Postmenopausen

de2

Postmenopausen er tiden efter overgangsaldren, og når man tænker over det, kan det faktisk være op til en tredjedel af dit liv. Så overgangsalderen er bestemt ikke enden på noget... undtagen prævention og tamponer.

Behandling af overgangsalderen

Der er ingen magisk pille eller anden terapi, der kan stoppe overgangsalderen. Men der er mange muligheder for at hjælpe dig med at håndtere symptomerne, fra sund livsstil til receptpligtige lægemidler. Nogle behandlinger understøttes af videnskabelig forskning, mens andre har mere tvivlsomme – eller sporadiske beviser for effekt.

Her er syv måder til at hjælpe dig med at holde dine symptomer i kontrol.

PP-DUA-DNK-0054, PP-DUA-DNK-0053, PP-DUA-DNK-0049, PP-DUA-DNK-0050, PP-DUA-DNK-0051, PP-DUA-DNK-0052