Danske rygere taber kampen mod tobakken

Hvis de danske rygere skal stoppe før det er for sent, skal der nye tiltag på bordet, viser ny undersøgelse. Rygerne efterspørger bl.a. gratis rygestopmedicin, højere cigaretpriser og lægens hjælp i kampen for at kvitte cigaretterne og forblive røgfri

Tilskud til rygestopmedicin, en opsang fra lægen og skyhøje cigaretpriser. Mulighederne skal være flere, når det gælder kampen mod rygning. I en helt ny undersøgelse foretaget af Kompas Kommunikation i samarbejde med Sundhedsguiden, erkender danske rygere selv, at nye tiltag er nødvendige, hvis det skal lykkedes at kvitte cigaretterne. Og ekspert opfordrer rygerne til at tage imod al den hjælp, de kan få.

Venter på det går galt
Ifølge Sundhedsstyrelsen ønsker 3 ud af 4 rygere at lægge cigaretterne på hylden. Det kan dog være svært at blive afhængigheden kvit - og med mere end fem tilbagefald i gennemsnit, har danske rygere en trist nordisk rekord i mislykkede rygestopforsøg. Hver anden danske ryger er så afhængig af deres cigaretter, at de først ser sig i stand til at stoppe helt, hvis de rammes af en alvorlig sygdom.

Vibeke Backer, astmaprofessor og overlæge på Lungemedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital, er en af eksperterne bag den nye undersøgelse:

- Selvom rygerne godt er klar over, at cigaretterne er skadelige, er det ekstremt vanskeligt for dem at blive røgfrie. For mange rygere udgør cigaretterne nærmest et grundlæggende behov på linje med søvn og mad. Afhængigheden stikker så dybt, at det både er fysisk og psykisk svært at lægge tobakken fra sig. Et rygestop kan derfor virke som en uoverkommelig udfordring, siger hun.

Rygestop holder mindre end 1 måned
Samtidig er mange rygere så afhængige, at cigaretterne er det første de tænker på, når de vågner om morgenen. 3 ud af 4 rygere tænder således dagens første cigaret mindre end en halv time, efter de er vågnet. Størstedelen af rygerne ønsker faktisk at blive røgfrie. Og selvom mange forsøger at lægge cigaretterne på hylden, holder et rygestopforsøg sjældent længere end en måned. Mere end hver anden falder således i igen under en måned efter de stoppede.

Rygerne efterspørger rygestopmedicin og lægehjælp
Trods de mange rygestopforsøg har rygerne altså svært ved at forblive røgfrie og efterspøger derfor nye tiltag. Knap 4 ud af 10 rygere siger selv, at de ville stoppe med at ryge, hvis de blev tilbudt gratis rygestopmedicin. I modsætning til rygere i Sverige, får danske rygere nemlig ikke tilskud til rygestopmedicin.

Samtidig efterspørger 8 ud af 10 lægens hjælp til at lægge cigaretterne på hylden og hver femte vil gerne have, at lægen spørger kritisk ind til deres rygning og opfordrer dem til at stoppe.

Nye tiltag kan tidoble succesrate
Det er ikke kun rygerne selv der efterspørger nye tiltag. Vibeke Backer fra Bispebjerg Hospital opfordrer rygerne til at tage imod al den hjælp, de kan få:

- Et rygestop kræver en stor indsats af rygeren, og det er afgørende, at man får den rette hjælp hos sin læge, hvis man skal gøre sig håb om at forblive røgfri. Faktisk er det kun omkring 2-3 pct., der er røgfrie efter et år, hvis de forsøger at blive rygetrangen kvit ved hjælp af viljestyrke alene. Får rygeren derimod den optimale rådgivning og medicinske behandling tidobles succesraten til 20-30 pct., forklarer hun.

Niels-Jørgen mangler motivation til at kvitte røgen
65-årige Niels-Jørgen fra Valby er nylig pensioneret bankmand og har røget fast i mere end 45 år. Alligevel har han et ønske om at blive røgfri og har flere gange forsøgt at stoppe på egen hånd uden held:

- Jeg har forsøgt at kvitte cigaretterne flere gange og har haft held med at stoppe op til 5 måneder, men er faldet i igen hver eneste gang. Jeg vil rigtig gerne stoppe med at ryge, men cigaretterne er med årene blevet en fast del af hverdagen. Min læge har kun en enkelt gang spurgt ind til min rygning, og når mit helbred ellers er fint, så mangler den sidste afgørende motivation til rygestop, siger Niels-Jørgen.

Skal rammes på pengepungen
Rygerne mener selv, at højere cigaretpriser kan være med til at øge incitamentet til et rygestop og dermed skubbe dem det første skridt i retning mod at blive røgfri. Således svarer 7 ud af 10 rygere i undersøgelsen, at de ville stoppe med at ryge, hvis cigaretpriserne nåede op på 60 kr. eller mere. Hver sjette ryger er dog så afhængig af cigaretterne, at de ville være villige til at betale mere end 100 kr. for en pakke cigaretter.

For yderligere information om rygning og rygestop

 • Vibeke Backer, Astmaprofessor og overlæge, Bispebjerg Hospital
  Tlf. 5121 2033
 • Peter Lange, professor i forebyggelse af KOL og lungekræft, Københavns Universitet
  Tlf. 2687 9020

Om undersøgelsen
Undersøgelsen foretaget af Kompas Kommunikation blandt 2.698 rygere og eks-rygere i Danmark og er støttet af Pfizer Danmark.

For yderligere information om den nye undersøgelse og kontakt til cases

 • Katrine Norborg, Projektleder Kompas Kommunikation
  Tlf. 4029 6754/ 3841 8930
  E-mail: [email protected]