Skip directly to content

Akromegali

Akromegali

Akromegali er en sjælden sygdom, der opstår ved at der produceres for meget væksthormon i kroppen. Ordet akromegali stammer fra græsk: "akron" betyder ekstremiteter (ben, arme) og "megas" betyder stor. Når man har akromegali oplever man ofte, at hænder, kæbe, pande og kinder vokser - deraf navnet på sygdommen.

Akromegali er en alvorlig sygdom med risiko for udvikling af følgesygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. I langt de fleste tilfælde kan sygdommen dog behandles ved operation, medicin og/eller strålebehandling.

Hvor udbredt er Akromegali?

Akromegali optræder lige hyppigt hos mænd og kvinder. Det er en sjælden sygdom med cirka 25 nye tilfælde per år i Danmark.

Hvad er årsagen til Akromegali?

Akromegali opstår ved at der er for meget væksthormon til stede i kroppen. Oftest skyldes overproduktionen af væksthormon en godartet svulst ved hypofysen i hjernen. Væksthormonet udskilles fra hypofysen og cirkulerer herefter rundt i blodet. I leveren laves det om til et andet hormon, som kaldes Insulin like Growth Factor 1 (IGF-I). IGF-I kan beskrives som en slags samarbejdspartner til væksthormon - de arbejder sammen om at hjælpe stofskiftet.
Når hypofysen producerer for meget væksthormon, bliver der også lavet for meget IGF-I - og det er denne overproduktion af IGF-I, der kan føre til mange af de ubehagelige symptomer som der opleves ved akromegali.

Hvad er symptomerne på Akromegali?

Det er ikke sjældent, at en person med akromegali næsten ingen symptomer har. Nogle opdages tilfældigt ved undersøgelser i forbindelse med andre sygdomme - eksempelvis ved en diabetesundersøgelse.
Akromegali er ofte forbundet med: Unormal vækst eller opsvulmen af hænder og fødder; kind, pande eller næse bliver større eller grovere; tungen bliver større; huden bliver tyk og fedtet; mere sved og tænderne spreder sig

Hvordan stiller man diagnosen?

Når en læge bemærker tegn eller symptomer på akromegali, skal der nogle undersøgelser til for at kunne stille den helt rigtige diagnose. For det første tages en blodprøve. Er der for meget IGF-I i blodet? Hvis man har forhøjet IGF-I i blodet, er det næsten sikkert, at man har akromegali. Derefter en MR-scanning af hovedet. Undersøgelsen foregår ved en scanning af hjernen, hvor man skal ligge helt stille for at billederne bliver gode.

Hvordan behandles Akromegali?

Akromegali kan ind imellem være vanskelig at behandle og ofte kræves der mere end én form for behandling for at få kontrol over sygdommen.
Der er flere behandlingsmuligheder: Operation, strålebehandling og/eller medicinsk behandling

Hvordan ser fremtiden ud?

Langt de fleste med akromegali kan hjælpes med de behandlinger, der er tilgængelige. Husk dog på, at akromegali kan give alvorlige følgesygdomme såsom diabetes, forhøjet blodtryk og øget risiko for hjertekarsygdomme. Ud over dette er det ikke ualmindeligt, at en person med akromegali får ledbetændelse.

Rapport: Patientinterview

36 patienters egne iagttagelser af lidelser og livskvalitet i forbindelse med sygdommen akromegali.

Rapporten hentes som Word-dokument og er udarbejdet i 2008 af Jonna Gintberg Jensen, udviklingssygeplejerske, kandidat i pædagogisk sociolog Medicinsk Endokrinologisk Afsnit M2, Afdeling M, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.