Skip directly to content

Generaliseret angst

Generaliseret angst

Generaliseret angst er en psykisk lidelse, som gør det svært at leve et almindeligt liv med familie, venner og arbejde. Det centrale problem er en vedvarende angst, som er generaliseret – det betyder, at den er knyttet til alle aspekter af livet. Angsten er således ikke begrænset til særlige situationer eller omstændigheder.

Hvor udbredt er det?

Det anslås, at et sted mellem 6 og 8% af befolkningen lider af generaliseret angst, svarende til et sted mellem 325.000 og 430.000 danskere.

Hvad er årsagen til generaliseret angst?

Ofte er det svært at finde en direkte årsag til angsten eller at påvise de faktorer og omstændigheder, der udløser den. Lægevidenskaben kender således ikke den fulde forklaring på, hvorfor nogle mennesker udvikler generaliseret angst. Et studie af 1033 tvillinger i West Virginia har vist, at visse mennesker har en medfødt tendens til at udvikle angst eller depression. Således kan ca. 30% af tilfældene forklares ud fra arvelige faktorer, mens ca. 70% kan forklares ud fra miljømæssige påvirkninger.

Hvad er symptomerne på generaliseret angst?

De mest fremtrædende symptomer omfatter klager over vedholdende nervøsitet, rysten, muskelspændinger, svedtendens, hjertebanken, trykken i maven – og det at føle sig ør og svimmel.

Hvordan stiller man diagnosen?

Lægerne har en række redskaber, der kan måle graden af de forskellige symptomer. Bl.a. Hamilton-skalaen, som via et pointsystem kan måle graden af angst. Lægen stiller diagnosen generaliseret angst, når symptomerne har stået på i mindst 6 måneder.

Hvordan behandles generaliseret angst?

Heldigvis kan generaliseret angst behandles. Der er flere muligheder: Motion og afslapning, erkendelse gennem samtale – også kaldet kognitiv terapi - eller medicinsk behandling. Det ene udelukker langt fra det andet. For at finde den helt rigtige behandling vil lægen indgå i tæt samarbejde med patienten. Målet med behandlingen af generaliseret angst er at lindre symptomerne - og at lære patienten at beherske situationer, som er angstprovokerende.

Hvordan ser fremtiden ud for patienter med generaliseret angst?

Generaliseret angst har været studeret i mange år, og lægerne ved nu ganske meget om, hvad patienterne oplever, og hvad der kan gøres ved det. Flere typer af lægemidler er godkendt til langvarig behandling af generaliseret angst, eksempelvis azapironer og antidrepressiver af typerne SNRI og SSRI.