Skip directly to content

Morbus Bechterew

Morbus Bechterew

Morbus betyder ”sygdom” på latin, og ”Bechterew” var den russiske læge, der første gang diagnostiserede sygdommen. Morbus Bechterew er en gigtsygdom, som først og fremmest angriber ryggen og leddene mellem korsbenet og hoftebenene i bækkenet. Det betyder smerter og stivhed i ryggen. Morbus Bechterew indgår i en gruppe af kroniske inflammatoriske rygsygdomme, også kaldet spondylartropatier.

Hvor udbredt er det?

Mellem 0,1 og 0,5% af befolkningen har spondylartropati. Bechterews sygdom rammer hyppigere mænd end kvinder, og debuterer ofte i ungdommen. De fleste får symptomer i 15-30 års alderen. Kvinder får symptomerne gennemsnitlig 5 år senere end mænd.

Hvad er årsagen til Morbus Bechterew?

Der findes en arvelig sammenhæng, og mange af dem der rammes af sygdommen, har slægtninge med Bechterews sygdom. Der findes flere andre faktorer, som lægerne i dag ikke kender til. Visse specielle typer af tarminfektioner kan muligvis få sygdommen til at bryde ud.

Hvad er symptomerne på Morbus Bechterew?

De første symptomer er oftest begyndende smerter i ryggen. Symptomerne begynder næsten umærkeligt og bliver langsom værre. Sædvanligvis er smerten værst om natten, stivhed om morgenen er også et tegn. Stivheden fortager sig i løbet af dagen, men kommer igen når man har siddet stille i længere tid. Bechterew kan også give andre symptomer i kroppen. De hyppigste er inflammation i sener, muskler og hofterne samt inflammation i øjets regnbuehinde, såkaldt irit, og i visse tilfælde inflammation i knæleddene.

Hvordan stiller man diagnosen?

Diagnosen er vanskelig at stille og stilles i gennemsnit med 9 års forsinkelse. En sikker diagnose forudsætter nemlig, at lægen med almindelig røntgenundersøgelse eller såkaldt CT-scanning kan påvise tydelige forandringer, der er fremkaldt af betændelse i leddene mellem korsbenet og hoftebenene. Forsinkelsen skyldes at forandringerne i rygsøjlen og sacroiliacaleddene først er synlige på røntgenoptagelser efter mange års sygdom. En MR- scanning kan dog påvise sygdommen tidligere.

Hvordan behandles Morbus Bechterew?

Fysioterapi er en af grundpillerne i behandlingen. Ligesom smertestillende medicin har været det og stadig er. Sidste skud på stammen, er de nye biologiske produkter.

Hvordan ser fremtiden ud for Morbus Bechterew-patienter?

Morbus Bechterews betragtes som kronisk, men hos mange kan symptomerne ofte variere, og der kan være perioder, hvor man stort set er fri for smerter. Der er brug for regelmæssige målinger af sin bevægelighed hos læge eller fysioterapeut, for at undgå at blive dårligere med tiden. Ved svære tilfælde kræves behandling af reumatologiske specialist-teams. De fleste kan fortsætte deres arbejde, måske med f.eks. andre arbejdsopgaver eller på nedsat tid.