Skip directly to content

Infektioner

Infektioner

Infektioner er en af de hyppigste årsager til sygdom hos mennesket, og trods en massiv teknologisk udvikling kræver infektioner stadig mange millioner menneskeliv hvert år. Selv i udviklede lande som Danmark er livstruende infektioner relativt hyppige både i og udenfor hospitalet.

Infektioner skyldes sygdomsfremkaldende mikroorganismer - bakterier, virus, svampe, eller mindre dyr, hver med deres specielle og forskellige egenskaber. De er oftest så små, at de ikke kan ses med det blotte øje, men de kan undersøges med mikroskop eller ved at påvise deres affaldsstoffer og bestanddele.

Hvordan disse organismer skal bekæmpes, afhænger af infektionstypen, dens karakter og farlighed - og menneskets modstandskraft. Læs mere i afsnittet Om mikroorganismer og antibiotika.

Mange mikroorganismer bærer vi mennesker selv - på kroppens overflader, slimhinder, sekreter og celler - uden at de er sygdomsfremkaldende. Tværtimod er mikroorganismerne i mange sammenhænge vigtige for kroppens funktion og modstandsdygtighed, og de kaldes derfor normalfloraen.

Normalfloraen findes f.eks. på huden, i sved (især bakterier, bl.a. stafylokokker), i munden, svælget og mavesækken (især streptokokker, virus, og bakterier fra mad) og i tyktarmen (især coli-bakterier). Til gengæld er blodet, urinen, hjernen og de øvrige organer normalt fri for mikroorganismer.

Se relaterede artikler i venstremenuen.

Henvisninger:

Flere