Skip directly to content

Bakterieinfektioner

Bakterieinfektioner

Det er virus eller bakterier, som fremkalder de fleste infektioner. Bakterier er ganske små encellede mikroorganismer, som er i stand til at formere sig selvstændigt ved celledeling.

Bakterier inddeles efter deres varierende form (kugleformede, stavformede, skrueformede, kommaformet mfl.). Bakterier findes overalt i naturen, men de trives bedst i fugtige og varme omgivelser. Vores krop er fyldt med bakterier både udenpå (hud og hår) og indeni (slimhinder i næse-svælg, tarme, mavesæk og kønsorganer).

De fleste bakterier er fuldstændigt uskadelige og ligefrem gavnlige for os, da de indgår i den normale flora og er med til at opretholde et naturligt miljø og holde skadelige bakterier væk. Enkelte bakterier er derimod skadelige, hos mennesket. Dette sker, hvis bakterien er direkte sygdomsfremkaldende, eller hvis én type bakterier er kommet et forkert sted hen (eksempelvis kan tarmbakterier i urinvejene give blærebetændelse).

Bakterier er bl.a. også skyld i en del luftvejsinfektioner og seksuelt overførte infektioner.

Alle naturlige kropsåbninger og sår er smitteveje, der i værste fald kan overføre bakterien til blodet og videre til livsvigtige organer.

Bakterieinfektioner skal behandles med en form for antibiotika, som rammer lige præcis den bakterie, der har forårsaget den enkelte infektion. For at være sikker på, at det er det rette antibiotikum, man bliver behandlet med, vælger lægen ofte at tage en prøve, hvor bakterietypen kan påvises.

Til forsiden