Skip directly to content

Skedesvamp

Skedesvamp

Skedesvamp, som er et populært navn for vaginal candidiasis, skyldes en mikroskopisk gærsvamp, der hedder Candida Albicans.
Den findes på alle normale raske mennesker i naturlig balance med andre mikroorganismer. Hvis denne balance forstyrres, kan der opstå en svampeinfektion. Miljøet i skeden er noralt surt (pH 4,2) og opretholdes af mælkesyrebakterier, som producerer mælkesyre.

Hvor udbredt er Skedesvamp?

75% af alle kvinder vil på et eller andet tidspunkt komme ud for en svampeinfektion i skeden, og hvert år behandles 200.000 danske kvinder for denne infektion.

Hvad er årsagen til Skedesvamp?

De mest almindelige årsager til, at pH ændres i skeden, er menustration, graviditet, overdreven intimhygiejne med parfumerede sæber, antibiotikabehandling, diabetes eller nedsat immunforsvar. Mqan kan ikke altid pege på den direkte årsag, dog er det sikkerts, at skedesvamp ikke er en seksuelt overført sygdom.

Hvad er symptomer på Skedesvamp?

Hvis pH ændres til en højere værdi, vil svampen i skeden blive mere aggressiv og forårsage gener som kløe, udflåd, svie, hævelse og rødme.

Hvordan stiller man diagnosen?

Lægen finder ud af, om det er svamp ved at undersøge kvinden og mikroskopere en prøve taget fra skeden med en vatpind.

Hvordan behandles Skedesvamp?

Skedesvamp behandles medicinsk enten med stikpiller/creme lokalt i skeden eller tabletbehandling. Tabletbehandlingen må dog ikke anvendes til gravide.

Tilbage