Skip directly to content

Inkontinens

Inkontinens

Ca. 400.000 danskere - både mænd og kvinder - har ufrivillig vandladning (inkontinens). Nogle "drypper" måske i bukserne, når de hoster, nyser eller dyrker sport. Andre tisser i bukserne, fordi deres tissetrang kommer så stærkt og pludseligt, at de ikke har en chance for at nå på toilettet.

Selvom det er et stort problem at være inkontinent, er det kun få, der søger hjælp for at få gjort noget ved problemet. Det skyldes bl.a., at inkontinens er svært at snakke om, fordi det føles pinligt og ydmygende. Mange skjuler problemerne i årevis - også overfor den nærmeste i familien. Sådan behøver det ikke at være, for mindst syv ud af ti inkontinente kan hjælpes med enkle midler (f.eks. genoptræning, medicin eller operation). Det første skridt på vejen er at overvinde blufærdigheden.

Derfor: Tal med lægen, hvis du har problemer med inkontinens.

To typer urininkontinens dominerer

Der skelnes mellem to hovedformer for urininkontinens:

  • Overaktiv blære eller ufrivillig vandladning samtidig med stærk tissetrang.
  • Stress-inkontinens (anstrengelses-inkontinens) eller "dryppen", der blandt andet kan skyldes en svag bækkenbund.

Symptomer på de to typer inkontinens

Skemaet herunder viser forskellen på de to dominerende former for urin-inkontinens. Ca. 50% har stress-inkontinens, mens omkring 20 % lider af overaktiv blære (urge-inkontinens). De resterende 30% har en blandingsform, som kan være en samtidig tilstedeværelse af overaktiv blære og en svag bækkenbund.

 

Overaktiv blære
(urge-inkontinens)

Stress-inkontinens
(svag bækkenbund)

Jeg får pludselig behov for at tisse

Ja

Nej

Jeg kan nå på toilettet i tide

Nej

Ja

Jeg "drypper" ved fysisk aktivitet

Nej

Ja

Når jeg lækker, er mængden af urin ofte

Stor

Lille

Om natten skal jeg tisse mere end to gange

Ja

Nej

Du finder mere information om Overaktiv blære og behandlingsmuligheder ved at klikke på overskrifterne i venstremenuen. For at læse mere om stress-inkontinens kan du klikke her.

Se også:

  • www.kontinens.dk - Kontinensforeningens hjemmeside
  • www.epios.dk - Pfizers hjemmeside med video og information på flere sprog om 21 forskellige sygdomsområder, herunder overaktiv blære.