Skip directly to content

Forstørret prostata

Forstørret prostata

Der er mange årsager til vandladningsgener hos mænd. En af årsagerne er BPH. BPH står for Benign Prostata Hyperplasi eller godartet, forstørret prostata.
Prostata (blærehalskirtlen) er en lille kirtel på størrelse med en kastanie. Kirtlen findes kun hos mænd og er placeret under blæren og omkranser urinrøret. Prostata har ikke nogen funktion i forbindelse med vandladningen, men danner sædvæske, der ved udløsning blandes med sæden fra testiklerne.
Forstørret prostata kan være godartet (prostatahypertrofi) eller ondartet (prostatakræft)

Hvad er årsagen til forstørret prostata?
Man er ikke helt sikker på, hvorfor lidelsen opstår, men en ting er sikkert: BPH er en hyppig lidelse, som påvirker mænd specielt over 50 års alderen. Hvis man lider af BPH, er man ikke alene om disse symptomer. BPH forårsager gener og nedsat livskvalitet hos millioner af mænd verden over. Faktisk har undersøgelser vist, at BPH påvirker ca. 50% af mænd mellem 50 - 60 år. Ved 80 års alderen vil ca. 80% af mændene have denne lidelse, hvilket gør BPH til en af de mest almindelige medicinske lidelser hos ældre mænd.
Den hyppigste årsag til at mænd får vandladningsproblemer er en forstørret blærehalskirtlen (prostata). Prostata vokser med alderen, og hos nogle mænd kan det give problemer. Urinen dannes i nyrerne, når blodet renses. Fra nyren løber urinen ned i blæren og derefter ud gennem urinrøret. Ved overgangen fra blæren til urinrøret ligger blærehalskirtlen (prostata). Den er placeret lige under blæren (blærehalsen), hvor den som et bånd omslutter urinrøret. Med alderen vokser blærehalskirtlen og kan blive så stor, at den klemmer om urinrøret.

Hvad er symptomerne på forstørret prostata?
Vandladningsproblemer ved forstørret prostata kan vise sig ved:

  • besvær med at komme af med vandet hovedsagligt ved en slap urinstråle
  • at manden må vente længe inden vandladningen kommer i gang
  • at urinen skal presses ud ved brug af mavemusklerne
  • en fornemmelse af ikke at kunne tømme blæren helt 
  • hyppige vandladninger, både om dagen og om natten
  • oplevelsen af pludselig, stærk vandladningstrang
  • svie eller smerter ved vandladningen 
  • efterdryp af urin efter endt vandladning

Hvordan stiller man diagnosen?
Man har ikke nødvendigvis alle symptomer. Nogle af symptomerne ses også ved andre sygdomme. Det er derfor vigtigt at blive undersøgt af sin læge, for at udelukke andre sygdomme.

Hvordan behandles forstørret prostata?
Tidligere var operation eneste mulighed for behandling. I dag kan også medicinsk behandling forsøges, hvis operation er uønsket eller ikke kan gennemføres. Som regel vil manden blive opfordret til at træne blæren.
Har manden en blanding af overaktiv blære og forstørret prostata, vil behandlingen afhænge af, hvilken form han er mest generet af. Du kan læse mere om overaktiv blære ved at klikke på overskrifterne i venstremenuen