Skip directly to content

P-piller

P-piller

P-piller er et hormonelt baseret præventionsmiddel, som indeholder hormonerne østrogen og gestagen – to hormoner, der ligner dem, kroppen selv producerer. Ordet "p-piller" er en fællesbetegnelse for mange forskellige præparater markedsført af medicinalindustrien og er en forkortelse for "Pincus-pillerne", opkaldt efter Gregory Pincus, som ofte benævnes som p-pillernes "far".

Hvordan virker p-piller?

Pillerne forhindrer graviditet på tre forskellige måder:

  • De blokerer for dannelsen af de overordnede kønshormoner, så ægmodning i æggestokkene ikke sker - altså ingen ægløsning.
  • De påvirker slimhinden i livmoderen, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast og udvikle sig.
  • De gør slimhinden i livmoderhalskanalen sej og uigennemtrængelig for sædceller.

Nogle p-piller har samme hormonsammensætning i alle 21 piller i pakken (monofasepiller), andre mærker forsøger at efterligning de normale hormonsvingninger i blodet mellem menstruationerne. Disse p-pilletyper kaldes tre-fase-piller. Nogle p-pille pakninger indeholder 21 stk. og så skal man huske at holde en 7-dages pause. Andre indeholder 28 stk., nemlig 21 "aktive" og 7 "placebo" tabletter. Sidstnævnte indeholder ikke hormoner.

Hvor udbredt er brugen af P-piller?

 

P-piller er det mest anvendte præventionsmiddel i Danmark. Omkring 300.000 danske kvinder bruger p-piller, hvilket svarer til omkring 1/4 af samtlige kvinder i den fødedygtige alder. P-piller bruges mest af kvinder under 35 år.

Kan alle bruge p-piller?

Som udgangspunkt kan en kvinde bruge p-piller, hvis hun har haft regelmæssige menstruationer i min. 6 måneder. Hvis man ikke ryger eller har en kredsløbssygdom, kan man bruge lavdosis p-piller også efter, at man er fyldt 35 år, men lægen vil altid lave en individuel vurdering for at se, om p-piller er den rigtige præventionsform for patienten.

Hvilke fordele er der ved p-piller?

P-piller giver en effektiv beskyttelse mod graviditet, men de kan også afhjælpe eller indvirke på visse sygdomme og gener. De fleste yngre kvinder får langt færre menstruationssmerter, ligesom en del oplever at få pænere hud.

Hvilke bivirkninger er der ved p-piller?

Nogle kvinder tager lidt på i vægt ved brug af p-piller, men større vægtstigninger har som regel andre årsager. Nogle kvinder oplever tørhed i skeden, ligesom dårligt humør er en hyppig klage, når man bruger p-piller. Og endelig er der ved alle typer af p-piller en lille risiko for blodpropper. Denne risiko er højere for kvinder over 35 år, der ryger. Derfor anbefales p-piller generelt ikke til kvinder over 35 år

Hvordan vurderes om p-piller er det rigtige?

Lægen vurderer efter en samtale med kvinden, om der er særlige grunde til, at p-piller kan være mindre velegnede. Der er f.eks. visse sygdomme, der ikke harmonerer godt med p-piller, ligesom rygere over 35 år heller ikke anbefales at bruge p-piller. Der tilbydes som regel også en gynækologisk undersøgelse for at sikre, at kvinden er sund og rask inden hun starter på p-piller.

Hvordan bruger man p-piller?

P-piller skal tages på forskellig måde, alt efter hvilken type det er, men det er meget vigtigt, at man tager dem præcis som foreskrevet på pakkens indlægsseddel. P-piller beskytter næsten 100% mod graviditet. Ud af 100 kvinder, der anvender p-piller i et år, vil mindre end én af dem blive gravid. P-piller beskytter dog ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Hvordan ser fremtiden ud?

Selvom p-piller har været på markedet siden 1960’erne, udvikles der stadig løbende nye typer af piller. De typer, der hidtil har værete anvendt mest i Danmark, kaldes 3. generationspiller. De har en langt lavere dosis af hormonet østrogen end de allerførste piller, ligesom man løbende har udviklet nye typer af gestagen. Endvidere findes der i dag præventionsformer som p-stav, p-ring og p-plaster, som har samme hormonelle præventionseffekt. De næste produkter på p-pilleområdet bliver formentlig lavdosispiller til kontinuerligt brug - altså piller, som tages uden pause og dermed helt forhindrer blødninger hos de fleste brugere. P-piller til mænd ligger stadig langt ude i fremtiden.