Skip directly to content

Mellemørebetændelse

Mellemørebetændelse (otitis media)

Akut mellemørebetændelse er en betændelse i mellemøret, som opstår pludseligt og oftest er kortvarig.

Mellemøret er det luftfyldte hulrum, der ligger indenfor trommehinden, og hvor de tre små øreknogler hammeren, ambolten og stigbøjlen forbinder trommehinden med det indre øre. 

Mest almindeligt om vinteren

Mellemørebetændelse forekommer mest i vinterhalvåret, hvor forkølelser er en almindelig årsag. Forkølelsesvirus gør det nemlig sværere for slimhinderne i næse og ører at forsvare sig mod bakterier.

Ørekatar

Ørekatar er en type af mellemørebetændelse, som ikke er varig. I de fleste tilfælde går ørekatar over af sig selv uden at efterlade varige men. Hvis ørekataren fortsat generer efter et par måneder, med symptomer som "propper i ørerne" og hørenedsættelse, bør man opsøge en ørespecialist.

Symptomer på mellemørebetændelse

Ondt i øret er det mest almindelige symptom på akut mellemørebetændelse hos børn, ofte i forbindelse med feber. Trommehinden bliver rød og fortykket, og der dannes væske i mellemøret. Og af til springer trommehinden, så den bakteriefyldte væske løber ud i øregangen - og så ophører smerterne sædvanligvis. Ondt i øret hos børn kan skyldes andet end mellemørebetændelse, eksempelvis kan forkølelse give samme symptomer.

Vaccine kan beskytte

Pneumokokvacciner kan forhindre de fleste af de mellemørebetændelser, som skyldes pneumokokker, men da mellemørebetændelse også kan skyldes en række andre bakterier, er effekten begrænset.