Skip directly to content

Spørgsmålogsvar

Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med pneumokok-vaccinen.

Hvad gør pneumokok-vaccinen?

Når dit barn vaccineres, aktiveres kroppens naturlige forsvar mod infektioner. Jo tidligere barnet vaccineres, jo større forudsætninger har barnet for at danne antistoffer, som giver en langvarig og dækkende beskyttelse mod pneumokok-bakterierne.

Bliver mit barn sygt?

Mange forældre oplever, at deres børn bliver sløve, får feber og bliver generelt pylrede efter en vaccination. Det er ikke anderledes for pneumokok-vaccinationen, og det går heldigvis normalt over i løbet af 1-3 dage. Der ses også af og til lidt udslæt og ømhed omkring injektionsstedet, men andre bivirkninger er sjældne.

Hvornår skal mit barn pneumokok-vaccineres?

I Danmark anbefales det, at pneumokok-vaccinen gives i forbindelse med de øvrige vacciner i børnevaccinationsprogrammet, d.v.s. når barnet er 3, 5 og 12 måneder.

Kan pneumokok-vaccinen gives sammen med de øvrige vacciner i vaccinationsprogrammet? 

Pneumokok-vaccinen gives samtidig med de øvrige vaccinationer ved 3, 5 og 12 måneder. Vaccinerne kan ikke blandes, så de to vaccinationer skal gives på to separate injektionssteder.

Hvad koster vaccinen? 

Børnevaccinationsprogrammet er et gratis tilbud til alle danske børn.

Er mit barn så beskyttet mod meningitis?

Dit barn er beskyttet mod pneumokok-meningitis forårsaget af de 13 serotyper, som vaccinen indeholder. Det er i dag ikke muligt at vaccinere mod meningokok-meningitis.