Skip directly to content

Rejsningsproblemer

Rejsningsproblemer

Rejsningsproblemer, også kaldet erektil dysfunktion, er et relativt almindeligt problem. Hver anden mand over 40 år kan opleve rejsningsproblemer og hyppigheden stiger med alderen. Hertil regnes også de mænd, som får rejsning ved påbegyndelsen af et samleje, men ikke kan opretholde rejsningen længe nok til at gennemføre det.

 

Hvad er årsagen til rejsningsproblemer?

En rejsning opstår, når de små pulsårer i penis udvider sig og øger blodtilstrømningen til penis i forbindelse med seksuel stimulation. Herved svulmer penis op og afklemmer de blodårer, som fører blodet væk fra den igen, så både længde og omfang af penis vokser, indtil den er fuldt erigeret.
Ved rejsningsproblemer kan blodtilstrømningen ikke opnås eller opretholdes, og rejsningen udebliver eller er kun kortvarig.
 

Hvordan stiller man diagnosen?

Første trin består i at afklare med din læge, hvorvidt omstændigheder i dit liv, parforhold, alkoholforbrug eller rygning kan være årsagen til problemet. Herefter vil lægen undersøge, om du lider af en ubehandlet sygdom, som kan påvirke din rejsning. Rejsningsproblemer skyldes i de fleste tilfælde fysiske sygdomme. Mange kan opleve rejsningsproblemer efterhånden som de bliver ældre, fordi årernes forkalkning tiltager med alderen og nedsætter blodtilførslen til penis.
Sygdomme som diabetes, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, nervesygdomme samt operationer for prostatalidelser kan alle øge risikoen for rejsningsproblemer.
Det samme gælder medikamenter som vanddrivende tabletter og medicin mod forhøjet blodtryk, epilepsi og depression.
 

Hvordan behandles rejsningsproblemer?

Der findes i dag en række behandlingsmuligheder for rejsningsproblemer. Medicinsk tabletbehandling med stoffer af typen PDE-5-hæmmere, eventuelt i kombination med rådgivning, er ofte førstevalg. Disse midler øger blodtilstrømningen til penis, så rejsning opnås og fastholdes.
Tabletterne medfører ikke automatisk rejsning, men virker kun i forbindelse med seksuel stimulation. Din læge kan søge om tilskud til behandlingen, hvis du har prøvet tabletterne med god effekt, og der desuden ligger en sygdom til grund for dit rejsningsproblem, f.eks. diabetes.
Hvis du ikke har fået den ønskede effekt ved tabletbehandling eller samtaleterapi, så kan andre behandlingsmuligheder såsom indsprøjtninger i penis, stikpiller til urinrøret, vakuumpumpe eller operation måske være en løsning.
 

Få mere information

Se animationen om rejsningsproblemer på www.epios.dk