Skip directly to content

Migræne

Migræne

Migræne er en ofte forekommende type af hovedpine, som uden overdrivelse er en af vores store folkesygdomme.

Hvor udbredt er migræne?

Migræne rammer ca. 20% af kvinderne og 10% af mændene. Nogle gange ligger migræne til familien.
 

Hvad er årsagen til migræne?

Migræne er ikke et tegn på udmattelse eller træthed: Det er et resultat af mange fysiske påvirkninger. Migræne menes at være en dilation (udvidelse) af blodkarrene i hovedet. Samtidig vil de smertefølsomme nerver sende signaler til hjernen, og dette kan give de smertefulde migræneanfald.

Årsagen, til at omfanget af blodkaret ændrer sig under et migræneanfald, er stadig uvis.

Hos de fleste personer, som har migræne, kommer anfaldene ofte ubelejligt. Hos nogle personer kan migræne komme p.g.a. stress, rejser, nogle føde- eller drikkevarer, f.eks chokolade, nødder eller rødvin. Hos kvinder kommer migræneanfaldene hyppigere og er kraftigere i forbindelse med deres menstruation.

Hvad er symptomerne på migræne?

Migræne er normalt en svær, dunkende smerte i den ene side af hovedet. Den kan vare fra 4 timer og op til flere døgn. Migræne er mere end kun smerte. Migræne er en multi-sygdom, som kan give:

  • Kvalme
  • Opkastning
  • Følsomhed for lys
  • Følsomhed for lyd
  • Synsforstyrrelser og andre føleforstyrrelser (aura)

Med migræne smerte og de andre ubehagelige symptomer bliver de daglige rutiner næsten håbløse.

Hvordan stiller man diagnosen?

Der er mange forskellige typer hovedpine f.eks: spændingshovedpine og hortons hovedpine. Symptomerne kan være meget tæt på migræne. Derfor er det vigtigt at kende disse typer hovedpine, så du kan fortælle din læge, hvilken type hovedpine, du har.

Spændingshovedpine

Dette er den mest almindelige hovedpine. Ca. 90% af alle hovedpiner er spændingshovedpine. Smerten er ofte mild til moderat og anderledes end migræne ved ofte at kunne mærkes i begge sider. Træthed og stress kan være medvirkende til udbrud af spændingshovedpine.

Hortons hovedpine

Hortons hovedpine er sjælden og forekommer oftest hos mænd. Denne hovedpine udvikles bag det ene øje og er ekstremt smertefuld. Anfaldet er ofte kort, fra 15 min til 3 timer. De forekommer altid i den ene side af hovedet. Anfaldene kan forekomme fra ét om dagen til op til 8 om dagen. Anfaldet bliver ofte efterfulgt af rødt øje, løbende øje samt løbende næse. Overdreven rygning eller stort indtag af alkohol kan igangsætte anfaldene hos nogle patienter.